In zilele noastre, a manca sanatos este mult mai greu decat inainte.Muncim mult ,suntem obositi si e mai usor sa mancam fast food …
S-au scris milioane de pagini despre mancarea sanatoasa si, sunt multe retete aspirante la aceasta titulatura. Fiecare tara are propria idee despre ceea ce inseamna sanatos sau „complet din punct de vedere nutritional”. In plus, pentru ca fiecare parte a lumii este unica, la fel sunt si obiceiurile sale alimentare. Dar noi romanii ,putem spune ca , tocanita de cartofi este cea mai sanatoasa mancare din lume?
Reteta mea de tocanita este simpla si, copiii mei o adora.Pe langa vedeta acestei retete ,cartofii, aceasta mai contine : piept de pui, rosii decojite ,usturoi,morcovi,ceapa,ardei kapia ,verdeata,ulei de masline si cateva condimente.Daca “analizam” fiecare ingredient in parte ,avem :
Cartofii
Cartofii sunt unele dintre cele mai ieftine alimente bogate în potasiu, vitamina B si vitamina C.100 g de cartofi fierti au doar 87 de calorii.Consumati sub formă de tocană atenueaza problemele aportului insuficient de potasiu, aportului excesiv de sodiu și a fibrelor alimentare insuficiente.De asemenea fibrele alimentare moi și amidonul pot ajuta la prevenirea riscului de accident vascular cerebral și a altor boli. România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa – 4 romani mor în fiecare ora din cauza unui accident vascular cerebral!
Morcovii
Morcovii sunt plini de alfa-caroten , un carotenoid despre care s-a descoperit ca ajuta la combaterea bolilor .Nivelurile ridicate din sânge ale acestui antioxidant benefic sunt asociate cu un risc redus de deces .Carotenoidele, cum ar fi beta-carotenul, alfa-carotenul și licopenul sunt antioxidanți ce lupta împotriva daunelor cauzate de oxigen în organism.
Rosiile
Este dovedit stiintific ca antioxidantii prezenti in rosii ofera protectie impotriva cancerului, inclusiv a cancerului de colon, de prostata, de san, endometrial, pulmonar si in tumorile pancreatice.Rosiile sunt una dintre legumele cu cel mai scazut nivel de calorii, ele continand numai 18 calorii la 100 g. Cu toate acestea, ele sunt o sursa excelenta de antioxidanti, fibre, minerale si vitamine. Datorita beneficiilor lor multiple sunt adesea recomandate de catre dieticieni si nutritionisti in curele de scadere a colesterolului si in programele de pierdere in greutate.In plus, ele sunt, de asemenea, o sursa buna de Vitamina C (asigura 21% din cantitatea zilnica recomandata la 100 g), consumul de alimente bogate in vitamina C ajuta organismul in a dezvolta rezistenta impotriva agentilor infectiosi si in eliminarea radicalilor liberi.
Ardeiul kapia rosu
Stiai ca un singur ardei kapia rosu iti poate oferi doza zilnica de vitamina A? De asemenea acesta tripleaza doza zilnica de vitamina C si are doar 30 de calorii. Este o alegere excelenta pentru imbunatatirea imunitatii si o piele radianta. Concentratia mare de vitamina C ajuta la prevenirea infectiilor. Prin gatire acesta aduce un aport consistent de vitamina B6, vitamina E si folat.
Patrunjel
Complexul de vitamine, minerale si antioxidanti din patrunjel actioneaza precum o armata puternica impotriva toxinelor si substantelor nocive care patrund in organism. Intareste sistemul imunitar si, prin urmare, este pretios pe durata tratamentelor impotriva infectiilor cu virusuri, bacterii sau fungi.
Patrunjelul are si un efect diuretic, favorizand eliminarea apei din organism si curatarea rinichilor. Patrunjelul este antioxidant, diuretic si calmant general. In cazul bolilor hepatice, s-au observat imbunatatiri ale starii generale in cazul persoanelor cu hepatita, care mananca patrunjel aproape in fiecare zi, chiar si in cantitati mici.
Marar
Este bogat in multe vitamine vitale, inclusiv acid folic, riboflavina, niacina, vitamina A , beta-caroten si vitamina C ce sunt esentiale pentru un metabolism optim . Mararul contine numerosi compusi si derivati chimici care sunt cunoscuti pentru puterea lor antioxidanta si de prevenire a bolilor. Mararul nu contine colesterol si este foarte sarac in calorii. Cu toate acestea, el contine mai multe tipuri de antioxidanti si vitamine, cum ar fi niacina, piridoxina (vitamine din complexul B) si fibre alimentare care ajuta la scaderea colesterolului din sange.
Sarea
Sarea roz de Hymalaia este considerata drept una din cele mai pure saruri din lume. Din punct de vedere chimic, aceasta este aproape identica sarii de masa, insa, aceasta este considerata pura pentru că muntii au protejat-o de poluarea din zilele noastre.
Sarea de Himalaya reprezintă mai mult decat sodiu și clor, aceasta avand un continut mare de minerale, in special fier, fiind considerata un adevărat aliment minune. Printre efectele sale se numara cele curative, energizante, revigorante și de detoxifiere. Cristalul sarii cuprinde 84 de minerale, care se regasesc și în corpul uman. Dintre ele amintim: fluor, sodiu, magneziu, calciu, fier, cupru, zinc. Faptul ca sarea de Himalaya nu este tratata industrial face ca aceasta să fie 100% sare cristal, naturală, nerafinata, fara aditivi și mai ales fără adaos de iod ,care nu este intodeauna benefic pentru organism.
Piper
Piperina, compusul vegetal din piper negru are puternice proprietați antioxidante. Desi nu exista studii clinice ample cu privire la beneficiile antiinflamatorii ale piperului negru și piperinei, mai multe studii efectuare pe soareci sugereaza că piperina poate ajuta la atenuarea inflamatiilor.
Mai multe studii de laborator sugereaza că piperina poate avea proprietati de combatere a cancerului. O analiză cuprinzatoare a condimentelor și a tratamentelor pentru cancer arata ca studiile au constatat ca piperina a suprimat replicarea celulelor canceroase în cancerul de san, prostata și colon.
Alte studii pe soareci au aratat că piperina poate îmbunatatit functia creierului, in special pentru simptomele asociate cu afecțiuni degenerative ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer.
Foi de dafin
Frunzele de dafin, cunoscute si sub denumirea de laur, au o serie de efecte terapeutice pentru sistemul digestiv, pentru aparatul respirator, pentru sanatatea inimii, dar pot fi folosite totodata si pentru mentinerea parului frumos si sanatos.. Acidul cafeic din frunzele de dafin, precum si alti antioxidanti care se regasesc in acestea, imbunatatesc sanatatea inimii, fortificand peretii venelor capilare si contribuind la eliminarea colesterolului “rau” din sange.
Piept de pui
Carnea este optionala ,dar ce ne-am face fara ea?Toate rețetele pentru diete, toate regimurile alimentare conțin piept de pui.De ce? Pieptul de pui are o cantitate foarte mică de grăsimi.. O porție de piept de pui îți oferă o parte din necesarul zilnic de proteine și nutrienții de care organismul are nevoie pentru a transforma mâncarea în energie.
Pieptul de pui are proprietăți energizante, oferind un aport de vitamina B, care ajută la procesarea carbohidraților și la reglarea nivelului de zahăr.
Ceapa
Ceapa este o sursa bogata de fier prevenind anemia.Ceapa contine fibre si potasiu ce au un ro important in echilibrul electrolitic al organismului.De asemenea in ceapa gasim vitamina A ce protejeaza pielea şi mucoasele si vitamina B ce ajuta la cresterea metabolismului si are un rol clar in imbunatatirea sistemului imunitar si a celui nervos, precum si in mentinerea sănatatii pielii şi muschilor.Nu in ultimul rand ceapa este o sursa de vitamina C,aceasta crescand rezistenta sistemului nostru imunitar. Ceapa ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Consumareaa unei jumatati de ceapa pe zi contribuie semnificativ la scaderea colesterolului, dar ajuta ai in constipatie sau flatulentă.
Usturoi
Usturoiul este sursa pentru potasiu, fosfor, o cantitate impresionanta de vitamina B și C, precum și calciu și proteine. Cu foarte putine calorii, usturoiul este incredibil de hranitor.
Usturoiul era cunoscut, din antichitate, drept un remediu pentru răceli, infecții, boli cardio-vasculare și hipercolesterolemie. Usturoiul este benefic în pneumopatii, iar datorita efectului de antibiotic, este indicat în cazurile de viroze, bronsite și traheite. In plus, s-a remarcat faptul că poate atenua gripa, inflamațiile faringiene și congestiile bronhiilor.
Ulei de masilne extravirgin
Acizii grasi nesaturati din componenta uleiului de masline joaca un rol foarte important in reducerea colesterolului din sange si ajuta organismul sa retina mai multe substante nutritive esentiale pentru o viata sanatoasa.Acesta contine acizi grasi ,omega 3, sodiu, potasiu, calciu, fier, vitamina E si K.
Avand in vedere cele mentionate mai sus eu ,Tati la Cratita,declar tocanita de cartofi cea mai sanatoasa mancare din lume! 🙂