

Este greu sa faci cozonaci ?Multi cred ca este greu ,insa eu cred ca este usor daca esti indrumat corect.Inainte sa va spun reteta mea ,vreau sa imparatsesc cu voi o intamplare legata de cozonaci.
Acum ceva ani m-au trimis colegele mele sa le ridic de la o cofetarie de fite din P-ta Victoriei cozonacii comandati.Pe vitrina frigorifica erau 2 “modele” de cozonaci primul la 35 lei /kg ,al 2-lea la 65 lei kg.La un moment dat un nene de la coada intreaba curios : “- Nu va suparati doamna ,ce are in plus cozonacul de 65 lei kg ?”
La care duduia ce servea ii raspunde senin : -“Lapte ,oua,faina….” :).
Astea fiind spuse hai sa vedem cum facem niste cozonaci cu lapte ,oua,faina….:)
Ingrediente pentru 4 cozonaci mari (daca vrei sa faci doar 2 cozonaci injumatateste cantitatile) :
2 Kg faina 000
1 kg zahar
4 pliculete zahar vanilat
200 gr unt nesarat si 200 ml ulei
75 gr drojdie proaspata
400 ml apa calduta
2 lingurite sare
coaja de la o lamaie si coaja de la o portocala (dupa gust)
12 oua
2 sticlute de esenta de vanilie si 2 sticlute esenta de rom
750 gr nuci
6 LINGURI de cacao
lapte integral 3,5 % grasime 400 ml
FORME : 4 forme mari de cozonaci de 31 cm sau 3 forme de 25 cm sau 8 forme de 20 cm
Hai sa ne organizam acum !Cum facem aluatul ?(atentie temperatura din camera trebuie sa fie mare ,minim 23 grade)
Intr-o oala (craticioara) pregatim plamada.Plamada o facem din 400 ml apa calduta ,drojdia , 2-3 linguri faina si 2 lingurite cu zahar.Lasam plamada de-o parte cca 30 min ,pana cand aceasta face “bule”si ne ocupam de aluat .
Intr-un lighean de plastic sau alt recipeint mare(eu fac intr-un lighean de de 12 l)cernem faina de minim 2 ori!O sa spuneti ca e un moft ,chiar nu este! Prin acest procedeu eliminam ca posibilele reziduri mai mari sa ajunga in aluat ,iar faina este mai fina ,mai “aerisita” .Facem o gaura in mijloc si adaugam plamada.Presaram deasupra faina si amestecam pana cand plamada devine o “smantana” groasa.Lasam totul de-o parte inca 5 -10 minute si, intr-un alt vas frecam 12 galbenusuri (la temperatura camerei) cu 600 gr zahar pana cand zaharul se incorporeaza (daca facem zaharul pudra inainte acesta se incorporeaza mai repede si mai usor🕑 ;atentie zaharul pudra cumparat din comert contine de obicei amidon si nu este bun pentru aluatul nostru❌!).Adaugam 2 plicuri de zahar vanilat ,coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala (atentie mare la coaja sa nu fie stropita cu pesticide 😛 ) si 2 lingurite de sare .Amestecam pana cand le incorporam si pe acestea.Adaugam mixtul obtinut peste faina si amestecam cu o lingura mare.Dupa ce se incorporeaza incepem sa adaugam laptele “caldut”.Amestecam incet si avem grija sa nu se rupa aluatul.Aici intervine tehnologia.Din momentul asta eu incep sa folosesc mixerul cu spiralele pentru coca.Incep cu viteza mica si adaug laptele treptat.Ar trebui sa rezulte un aluat destul de ferm.Dupa ce incorporam si laptele adaugam (alternativ) grasimea : untul topit (eu il topesc la microunde atentie zerul nu se pune!) si uleiul.Amestecam cu mixerul pana cand nu ne mai tin bratele : ),dupa care incepem sa folosim forta.Tehnica este urmatoare tragem dinspre margine spre centru si “impaturim”.Framantam aluatul minim 30 min.(il impaturim si-l batem cu pumnii).Cand coca este fina si lucioasa si nu se mai lipeste de maini ,facem o bila mare si lasam aluatul la dospit (desigur poti framanta in totalitate manual sau in totalitate mecanizat la robot😎 ).
ATENTIE !!
Aluatul se lasa la dospit NU 45 de minute ,NU o ora ,ci pana cand minim isi dubleaza volumul!!.Dupa ce se aseaza cozonacul in tavi (recomandarea mea este sa nu se depaseasca jumatatea tavii ,iar umplutura sa nu depaseasca 50 % din greutatea aluatului )se mai lasa la dospit pana cand aluatul depaseste buza tavii.
Umplutura :
Eu folosesc umplutura “umeda” care se obtine astfel :
Intr-un vas se amesteca nuca macinata -nu foarte mica-(eu o fac in robotul de bucatarie) cu 400 gr zahar ,2 pliculete de zahar vanilat si esenta de rom.Daca nu sunteti fani rom puteti sa folositi doar o singura sticluta sau estenta de vanilie.Intr-un alt vas se bat albusurile tare.Dupa ce batem albusurile ,le incorporam cu mixul de nuca si cacao.
Daca nu vrei sa te complici poti sa folosesti o umplutura “uscata” care se obtine la fel ca umplutura de mai sus ,insa fara albusuri.Acum cu albusurile poti sa faci o “Pavlova”..iar reteta o gasesti aici😎 .
Dupa ce aluatul a crescut (si-a marit de cel putin 2 volumul initial) ,impartim cu un cutit aluatul in 4.Scoatem o bucata si o impartim inca odata in 2(tot asa si pentru celelate 3 ramase) .Ungem bine mainile si masa cu ulei si intindem aluatul pe masa (cca 0.5 cm gosime) astfel incat sa semene cu un dreptunghi (ca forma noastra de cozonaci).Avem acum 2 dreptunghiuri in care aduagam umplutura(fara sa exageram in strat subtire).Punem umplutura si lasam coca curata la margine cca 3 cm (ca sa putem sa o facem sul).Facem 2 “suluri” pe care le impletim de 3 sau 4 ori.Daca crezi ca e greu sa “impletesti” ,bucata de coca nu o mai imparti in 2 ,o intinzi pe masa cu aceeasi gosime de 1 cm si adaugi umplutura.Daca ai forme de unica folosinta pui direct cozonacul in forma.Daca folosesti forme de tabla ,ungi tava cu ulei si o tapetezi cu hartie de copt ,dupca care adaugi cozonacul.Asa cum am mentionat mai sus din acest moment trebuie lasat inca odata aluatul sa dospeasca pana cand depaseste buza tavii.
Inainte sa-i bagam in cuptor cozonacii se ung cu un mix format din un galbenus si o lingura cu lapte.
Eu ii coc in cuporul electric pe functia normala sus jos 180- 200 C (in functie de marimea lor) ,dureaza 50 min -pana la o ora.Daca se “ard prea tare de sus” dupa 30-35 de minute le poti pune deasupra o folie de aluminiu.Am facut si agragazul clasic pe treapta de mijloc.
Ca sa-i verifcam daca s-au copt ,folosim testul clasic cu tepusa : daca scobitoarea iese curata s-au copt ,daca nu ii mai lasam cateva minute😁 .
Uite asa avem de sarbatori ,sau nu numai ,4 cozonaci dolofani (sau mai multi💪) si mai mult decat deliciosi!
Secretele unui cozonac pufos:
1️⃣ Drojdia proaspata se activeaza cu apa 💧, zahar 🍬 si faina 🌾. Aceasta trebuie sa formeze bule de aer 🫧. Daca nu face bule, drojdia e moarta 😞 si o poti arunca ❌.
2️⃣ Nu exista o reteta fixa pentru ca ouale 🥚, faina si alte ingrediente nu sunt tot timpul la fel. Deci trebuie sa intelegi ca trebuie sa obtii un aluat consistent 💪 si elastic 🤸♀️ care nu se mai lipeste de maini ✋.
3️⃣ In camera 🌡️ trebuie sa fie minim 23°C pentru ca aluatul sa dospeasca corect 🕑. Nu vrei sa stai toata ziua dupa dospit, nu-i asa? ⏳
4️⃣ Un alt secret este sa framanți aluatul suficient de mult 🔄, pentru ca sa se dezvolte glutenul si sa devina pufos 😋.
5️⃣ Rabdarea este cheia! ⏳ Lasa-l sa dospeasca de doua ori: o data dupa ce l-ai framanatat si apoi dupa ce l-ai pus in forme pentru coacere 🍞.
6️⃣ Nu uita sa ungi aluatul cu galbenus batut cu putin lapte🧴 pentru o crusta lucioasa si aurie 🌟.
Pofta buna si spor la cozonaci!😘




