Dupa ce mi-am petrecut o buna bucata de timp pe internet cautand detalii despre whisky  mi-am dat seama ca sunt asa de multe si foarte greu de filtrat! Asta nu m-a facut sa renunt la “visul meu”de a-mi crea propriul meu whisky ,extragand cu atentie informatii din mai multe surse… 😀

Probabil ca  ,daca stai de vorba cu un cunoscator acesta iti va spune ca exista 2 tipuri de whisky  „single malt” și whisky „grain”.Whisky-ul este o băutură alcoolică făcută din boabe fermentate. Scotchul și bourbonul sunt cele mai frecvente două tipuri de whisky. Poate ați auzit că nu este bourbon decât dacă provine din Kentucky sau că nu este cu adevărat scotch decât dacă vine din Scoția – dar acest argument este la fel de pedant ca a spune că toată șampania făcută în afara Franței este doar vin spumant . Adevarul simplu este ca bourbonul se face din porumb, iar scotchul din orz.

Whiskey-ul blended vs. wiskey-ul din malt de orz ,pe scurt :

Whiskyul “blended” este fabricat din orice amestec de cereale  cel mai frecvent din grâu și porumb . De asemenea  ,din secara se face un whisky bun în special în țările asiatice .

Pe de altă parte, whisky-ul din malt  este fabricat exclusiv din orz maltificat. Whiskey single malt este un termen rezervat pentru whisky-ul ce a fost distilat o singura data.

Whisky-ul de malț va fi mai usor de baut avand o  aromă usor dulce si un iz placut de caramel. 

O sa raman in zona asta intrucat asta am reusit  eu sa fac folosind malt din orz.Pot sa ma laud ca am reusit sa obtin exact un gust autentic de wiskey ,cu aroma de caramel (naturala) si o culoare excelenta obtinuta cu ajutorul unei doage vechi de butoi.

Hai sa vedem acum cum am facut asta….

Am folosit :

20 kg orz

40 grame drojdie uscata

50 l apa

O doaga de butoi de stejar (ce am  pus-o inainte pe jar pentru cateva minute ,pentru gust si sterilizare) -sunt sigur ca se poate folosi orice fel de lemn de pom fructifer ,gen cires sau mar)

Cum am obtinut maltul de orz?

Am cumparat o piscina de plastic de la magazin 😊 ,am umflat-o si am asezat orzul in ea.Am stropit orzul cu apa pentru ca defapt  ca sa obtii maltul de orz trebuie intai sa faci bobul sa incolteasca.Asa cum spuneam mai sus wiskyul este o bautura alcoolica obtinuta din boabe fermentate ,iar ca orice chestie ce fermenteaza are nevoie de zaharuri.Prin incoltire orzul elibereaza zaharurile necesare fermentarii.Sincer ,am fost putin sceptic ,insa nu riscam decat sa pierd 20 kg de orz. Boabele de orz trebuie sa fie bine imprasitiate ,atlfel riscati sa nu incolteasca toate in acelasi fel.De asemenea aveti grija cu cantitatea apa  ,orzul nu trebuie sa stea innecat in apa! Imediat ce boabele au incoltit foarte putin le-am   imprastiat  pe o prelata asezata la soare pentru a le usca.Dupa ce s-au uscat bine (cca 1 zi) am trecut la urmatoarea etapa ,macinatul ( eu am folosit o moara electrica de facut huruiala 😊).Atentie nu macinati orzul ca pentru huruiala ,adica nu-l faceti faina ,boabele trebuie doar sparte!! Intr-un butoi cu capac (sau un vas  mai mare cu capac ) in care sa incapa cca 100 l punem boabele de orz macinate.Apoi trebuie sa pregatim 50 l apa fiarta si o sa vedeti de ce. (Eu am folosit 2 tuciuri mari:.intr-unul apa era clocotita ,intr-altul apa era la 70 grade). Am adaugat apa la 70 de grade peste boabe si am amestecat cu un bat.Cu ajutorul unui termometru am verificat temperatura pentru ca aceasta nu trebuie sa scada sub 68 de grade.Folosind un ibric am turnat apa clocotita astfel incat sa mentin o temperatura intre  70 si 90 de grade timp de cca o ora si jumatate.Dupa ce am reusit sa fac asta ,compozitia obtinuta am racit-o pana la 25 grade(am stropit vasul cu un furtun cu apa rece) pentru a putea adauga drojdia.Adaugarea drojdiei la o temperature mai mare de 25 de grade face ca aceasta sa se inactiveze ,iar orzul nu v-a mai fermenta!In functie de temperatura de afara orzul se va trasnforma in malt prin fermentare in 7-10 zile.Ne dam seama ca a fermentat dupa miros si dupa faptul ca boabele s-au ridicat in spuma la suprafata.Din acest moment putem sa pregatim cazanul pentru distilat si sa obtinem deliciosul wiskey ‘home made’:)!

Cand a inceput sa curga, alcoolmetrul imi arata o concentratie de 65 % alcool.Prima cana nu am folosit-o ,din ce am citit pe net nu este buna de baut!!!.L-am lasat apoi sa curga pana la 30 de grade amesecand intr-un bidon de 5 litri lichidul a.i am obtinut o gradatie de 40 % alcool.

Am obtinut cca 8 litri de alcool :5 litri i-am pus intr-un bidon de plastic  ,iar restul i-am impartit in mai multe sticle.In fiecare sticla am introdus bucati din doaga de butoi arsa si taiata fasii subtiri.Atentie siclele se pastreaza  intr-un loc racoros , ferite de lumina (eu le-am acoperit cu o patura subtire)!!.

Se recomanda consumul dupa minnim 9 luni (dar asteptarea merita :)))

Va urez spor la distilat!:)

IMG_20190929_121746
IMG_20190929_121741
IMG_20190929_122741
IMG_20190929_124245
IMG_20190929_124238
IMG_20190929_124232

Dupa mai bine de un an….

wisk
IMG_20210407_173240